Ontdek en beleef de Spaanse Costa de la Luz - Stranden van Andalusië

Costa de la Luz (kust van het licht) in Andalusië, Zuid-Spanje - Ontdek de mooiste plekjes aan de populaire Andalusische osta de la Luz en beleef deze prachtige Andalusische kust met Leuke Info en relevante informatie voor een heerlijke vakantie aan deze Spaanse kust - Costa de la Luz!


Voorbeeld HTML

Costa de la Luz de kust van het licht.

Costa de la Luz ligt in het zuidoosten van Andalusië van Tarifa tot Portugal. Aan het felle zonlicht en de prachtige parel witte zandstranden heeft Costa de la Luz haar naam te danken. Deze vakantiebestemming is vooral bij de Spanjaarden bekent maar de laatste jaren komen ook toeristen uit het buitenland steeds vaker naar deze kust, maar Costa de la Luz heeft nog veel van zijn authentieke Andalusische karakter behouden.


Ontdek Spanje - Bezienswaardigheden, informatie en vakantie tips over Spanje!
Ontdek Spanje - Bezienswaardigheden, informatie en vakantie tips over Spanje!

De mooiste dorpen en steden aan de Costa de la Luz zijn: Ayamonte, Isla Cristina, El Portil, Huelva, Punta Umbría, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, Jerez de la Frontera, Cádiz, Chiclana de la Frontera, Conil de la Frontera, Vejer de la Frontera, Los Caños de Meca, Zahara de los Atunes, Bolonia en Tarifa.

Er zijn ook een aantal natuurgebieden waarvan Nationaal park Doñana het belangrijkste is. In dit gebied, dat wat grootte en belangrijkheid betreft met de Waddenzee te vergelijken is, zijn veel “Nederlandse” vogels te vinden die hier overwinteren of op hun tocht van Noord-Europa naar Afrika hier een rustpauze inlassen. De Costa de la Luz wordt door de rivier Guadalquivir, die uitmondt in het park, in tweeën gedeeld.

Daarnaast is er een natuurgebied, het Parque Natural Bahia de Cádiz, in de baai van Cádiz. Boven het kustplaatsje Barbate is een pijnbomenbos dat aan zee grenst. Dit is het Parque Natural de la Breña y Marismas del Barbate. Hier komen nog vossen voor en grazen oerrunderen.

De Costa de la Luz is als het om toerisme gaat niet te vergelijken met de andere Costa's. Men kent hier geen massatoerisme. Er zijn weliswaar een aantal badplaatsen aan de kust maar de regering van deze Costa heeft er voor gezorgd, dat deze kust niet wordt volgebouwd met appartementen en hotels. Wegens zeer strenge bouwvoorschriften mogen flatgebouwen niet hoger zijn dan een bepaald aantal meters en zijn er ook voorschriften die bebouwing van de kust tot een minimum beperken.De Costa de la Luz, lichtkust, strekt zich in een boogvorm uit vanaf Ayamonte tot aan Tarifa, vanaf de monding van de Guadiana tot aan de zeestraat van Gibraltar, met haar oneindige fijne zandstranden beschermd door pijnwouden.

 

Deze regio heeft zo'n 3000 uur aan zon en hier wordt de beroemde bedevaart van Rocío (tussen mei en juni) gehouden als ook het carnaval van Cadiz (in februari). Bedenk daarbij dat het zuiden van Spanje een paradijs is voor de liefhebbers van windsurf en dat u hier ook het nationale park van Doñana vindt, dat door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed. De juwelen in de kroon van de plaatselijke gastronomie zijn de Iberische ham, de “pescaíto frito”, of gebakken visjes, schelp- en schaaldieren en wijn. Grijp vooral de kans aan om het zelf te proeven.


De vuurtoren bij Cabo Travelgar
In dit natuurgebied ligt ook Cabo Trafalgar, een grote rots met een vuurtoren erop aan een mooi strand, waar in 1805 de Engelse vloot onder Horatio Nelson de gecombineerde Spaans - Franse vloot versloeg.

Cádiz is een van de oudste steden van Europa. Columbus vertrok er op ontdekkingsreis naar Amerika. De stad was ook het vertrekpunt van een deel van de Spaanse Armada. In de tijd van Jose I was Cádiz even de hoofdstad van Spanje.
Vlak bij de stad Tarifa bevinden zich de resten van de Romeinse stad Baelo Claudia.

Deze Costa bestaat vrijwel geheel uit een lange reeks fijne zandstranden, omzoomd met dennenbossen. Land inwaarts vindt men met olijfbomen begroeide berg-hellingen waar zich kleine witte dorpen bevinden.

De plaats Tarifa is vooral bekend bij windsurfers omdat in Tarifa de wind uit het oosten en uit het westen komt. Men kan vanuit de oude vesting of vanuit het schiereilandje Punta de Tarifa, de Afrikaanse kust ontwaren. Tarifa beschikt over 3 langgerekte stranden van samen 20 kilometer. Tussen Tarifa en Cádiz ligt de Atlantische kust van Cádiz waarlangs zich veel grasland met woeste stieren bevindt.

De stad Cadiz

In Cádiz (zilveren kopje) begint en eindigt alles met de zee, het centrum van Cádiz is gelegen op het uiteinde van de landtong. De verscheidenheid aan stranden in Cadiz loopt uiteen van paradijselijke, bijna ongerepte stranden, die veel worden bezocht in zones zoals Conil, Barbate en Tarifa, tot gezinsstranden die dicht bij de stad liggen, zoals in Cadiz en Chiclana. Op het strand van Sanlucar de Barrameda, gelegen tegenover het nationale park van Doñana, worden in augustus de traditionele strandpaardraces gehouden, die zijn uitgeroepen tot een internationaal erkende toeristische trekpleister.

De beste manier om deze stad te bereiken is via de baai vanuit de zee en alleen dan begrijpt men waarom deze stad Het Zilveren Kopje heet. Cádiz is behalve een monumentale stad ook een stad waar men heerlijk kan eten. Wat verder landinwaarts in het plaatsje Jerez de la Frontera kan men drinken van de heerlijke wijnen in een van de vele te bezoeken bodega’s die een bezienswaardigheid op zich vormen. Ten noorden van Cádiz ligt de plaats Chipiona. Dit is een plaats die omringd is door wijngaarden. Naast het uitgestrekte strand en de uitgebreide carnavalsfeesten is deze plaats bekend vanwege het Heiligdom van Nuestra Señora Regla

 

Dan komen we bij Heulva

De kust hier bestaat uit meer dan 120 kilometer strand waar je de mooiste foto's kunt maken van de hele kust van Andalusië in uitgestrekte zandduinen en pijnboom bossen die tot aan de zee lopen. Enkele van de bekendste stranden zijn, onder vele andere, de stranden van Mazagón (in Palos de la Frontera), Matalascañas (in Almonte dat doorloopt tot binnen het nationale park van Doñana) of het beschermde natuurgebied van Rompido en zijn ongerepte strand (in Cartaya).

 

Deze plaats heeft nog altijd de karakteristieke sfeer van een kustplaats weten te behouden. In deze plaats vindt men vele overblijfselen uit de tijd van de Moren zoals de kathedraal met bijzondere voorgevel, zeeboulevard de las Palmeras en de witgekalkte kapel van Virgen de la cinta, de beschermheilige van de stad. Deze kapel staat op het hooggelegen deel van de stad en van hieruit heeft men een schitterend uitzicht op Huelva en het natuurgebied Marismas del Odiel. Het plaatsje Isla Cristina is de laatste plaats in de Costa de La Luz voor de Portugese grens.


Misschien ook interessant